Bokkenvlees
Bokkenvlees is in Nederland en andere West-Europese landen nog veelal een vreemd goed. Om deze drempel te verlagen is het van belang te weten wat voor vlees men in de pan heeft. De smaak van het vlees van geitenbokken wordt vergeleken met die van wild, maar de smaak van bokkenvlees is iets milder. Dit geeft het vlees een uniek karakter.

Bokkenvlees onderscheidt zich van andere vleessoorten doordat het vrij mager is. Daarnaast is de samenstelling van het vet anders dan bij andere vleessoorten, bokkenvlees bevat namelijk minder verzadigde vetten dan andere vleessoorten. De structuur van bokkenvlees is vergelijkbaar met dat van schapenlamsvlees.

De verschillende soorten vlees die een geitenbok oplevert zijn ook vergelijkbaar met een schapenlam. Voorbeelden van soorten vlees die van een geitenbok komen zijn:

Bouten

De bout is afkomstig van de bilpartij. Het vlees van de bout is erg smakelijk en sappig. Vaak wordt een bout in zijn geheel gestoofd of geroosterd. Het vlees van de bout is het lekkerst als het rosé geserveerd wordt.

Zadels

Het geitenzadel wordt gesneden uit de dubbele rij karbonaden uit de rug. Een deel van de rib-botjes wordt eventueel verwijderd waardoor de dunne lapjes vlees die dan overblijven onder de rib geslagen kunnen worden. Op die manier zorgt het daarin aanwezige vet voor een extra sappig zadelstuk dat uitstekend in de oven of in een grote pan bereid kan worden. Het zadel is het lekkerst wanneer deze rosé geserveerd wordt.

Racks

Het lamszadel wordt vaak doormidden gekliefd waarna de ribbetjes worden ontdaan van het dunne vlees. Op die manier ontstaat het lamsrack, ook wel French rack genoemd. Racks zijn heerlijk te bereiden op de grill of in de pan. De racks zijn het lekkerst wanneer zij rosé geserveerd worden.

Koteletten

De koteletten worden gesneden uit de racks. Ook de koteletten zijn heerlijk wanneer zij gegrilld worden. Het is belangrijk het vet er bij het bereiden aan te laten zitten; dit geeft veel smaak af aan het vlees. Wanneer je liever geen vet wilt eten, zorg er dan voor dat dit pas na het bereiden af wordt gesneden. De koteletten zijn het lekkerst wanneer zij rosé geserveerd worden.

Schenkels

De schenkels zijn afkomstig van de poten. Schenkels zijn ideaal om lekker te stoven. Doordat het bot nog in het vlees zit geeft dit extra smaak af aan het gerecht. De schenkels zijn het lekkerst wanneer het vlees bijna van het bot af valt.

Schouders

De schouders zijn afkomstig van de voorzijde van de bok. De schouders zijn goed te bereiden in de oven. De schouders zijn lekker te eten wanneer deze helemaal gaar zijn.

Stoofvlees

Het stoofvlees kan uit elk deel van de bok afkomstig zijn. Er blijven bij het portioneren van de goede delen vlees nog kleine stukken over. Dit wordt vaak gebruikt om te stoven. Het leuke aan het stoofvlees is dat het met vrijwel alle groenten en specerijen gecombineerd kan worden.

Hamburgers

Van het gehakt van de bok kunnen heerlijke hamburgers gemaakt worden. Hierin verschilt het gehakt van de bokken niet van dat van andere dieren. Het moet lekker gekruid zijn en is het lekkerst van de grill of in de koekenpan.